A legfontosabb tudnivalók a spárgáról
Zöldségek királya, a királyok zöldsége
Hajdanán csak a kiváltságosak élvezhették a spárga fenséges ízét mert termesztése felettébb munkaigényes volt.
Ültetése után csak a negyedik évben hoz először termést. Termesztése, szedése körülményes emiatt drága zöldségfajta bár szezonban megfizethető szintre csökken az ára. Szezonja április végétől júniusig tart.
Népies nevei: csirág, nyúlárnyék
Európában és Ázsiában őshonos. Már az egyiptomiak is termesztették a görögök egy másik változatát használták előszeretettel. Neve is innen ered az asparagus jelentése görögül fiatal hajtást jelent. A görögök leginkább gyógyhatásai miatt termesztették.
Aztán a rómaiak már ételalapanyagként is elkezdték használni, ami aztán a korai középkorban feledésbe is merült.
Új hódító útjára a kereszteshadjáratok alatt került sor, amikor a szent földről hazatérők tarisznyája spárgamagokat rejtett.
Európában a 16-17-ik században vált egyre népszerűbbé és vált a kertekben termesztett növénnyé.

Növénytani besorolása
Évelő növény a telepítése után 15-20 éveig képes teremni.
Gyökérzete raktározó és szívógyökerekből áll.
A friss zsenge hajtásait a spárgasípot fogyasztjuk.
Kétlaki növény, egy növényen csak hím vagy nőivarú virágok képződnek.


Fajtái
A fehér spárga a föld alatt nő és azért fehér mert nem jut fényhez. Ezt a fajtát le kell hámozni a végétől az aljáig egyébként keserű lenne. A végét is érdemes levágni mert ahol elválasztják a növénytől azonnal fásodni kezd és rontja az étel minőségét ha így kerül bele.
A lila spárga jóval ritkább akár a fehér vagy a zöld spárgának lehet lilás árnyalatú változata. Benne nagyobb arányban fordul elő pigment amitől elszíneződik. Ezt a spárga fajtát akár nyersen is ehetjük.
A zöld spárga a legzsengébb. Ezt a változatot a föld felett termesztik ezért is a zöld színe és a benne felhalmozódott vitaminok ásványi anyagok jóval magasabb arányban fordulnak elő benne. Ezt a változatot nem kell meghámozni csak megmosni a főzés előtt.
Élettani hatásai

Ellenjavallatai
Gazdag purinban ezért köszvényeseknek sem ajánlott.
Akiknek a gyomor és béltraktusban vannak problémái figyeljen arra hogy a gyomor és bélnyálkahártyára irritáló hatású lehet. Nem feltétlenül de fogyasztásakor érdemes figyelni a testünk jeleire.
Erőteljes szagot fogunk árasztani a bőr pórusain keresztül és a vízeletben is megjelenik kellemetlen kénes szúrós szag formájában. Ez ártalmatlan jelenség csak higéniai szempontból rontja a kedélyünket.
Terhes és szoptatós nőknek sem ajánlják a vízhajtó hatása miatt illetve gyermekeknek 2 éves kor előtt nem ajánlott a fogyasztása.









És egy egyszerű recept a végére
Párolt spárga
Hozzávalók:
500 g zöld spárga, kevés vaj, 3-4 gerezd fokhagyma, só, bors, citromlé,
burgonya, virsli, olívaolaj a tálaláshoz
Elkészítés:
A burgonyát meghámozom és sós vízben felteszem főni.
A spárgának a végét csak letöröm és jól megmosom.
A fokhagymát fokhagymanyomón átnyomom.
Spárgafőző edényben sós vízet teszek fel és a forráskor a spárgákat is beleteszem
kb. 3-4 percig főzöm majd leszűröm.
A vajat egy serpenyőben felforrósítom és a fokhagymát megfuttatom benne.
A spárgát is beleteszem és pár percig együtt sütöm.
Sózom, borsozom és meglocsolom pár kanál citromlével.
Melegen tálalaom a főtt virslivel, burgonyával. Igény szerint egy kis majonézzel vagy holland mártással is tálalhatjuk.
Egyszerű de nagyszerű vacsora egy májusi estére!