A legfontosabb tudnivalók a spárgáról

2024.05.14

Zöldségek királya, a királyok zöldsége

Hajdanán csak a kiváltságosak élvezhették a spárga fenséges ízét mert termesztése felettébb munkaigényes volt.

Ültetése után csak a negyedik évben hoz először termést. Termesztése, szedése körülményes emiatt drága zöldségfajta bár szezonban megfizethető szintre csökken az ára. Szezonja április végétől júniusig tart. 

Népies nevei: csirág, nyúlárnyék

Európában és Ázsiában őshonos. Már az egyiptomiak is termesztették a görögök egy másik változatát használták előszeretettel. Neve is innen ered az asparagus jelentése görögül fiatal hajtást jelent. A görögök leginkább gyógyhatásai miatt termesztették.

Aztán a rómaiak már ételalapanyagként is elkezdték használni, ami aztán a korai középkorban feledésbe is merült.

Új hódító útjára a kereszteshadjáratok alatt került sor, amikor a szent földről hazatérők tarisznyája spárgamagokat rejtett.

Európában a 16-17-ik században vált egyre népszerűbbé és vált a kertekben termesztett növénnyé.



Növénytani besorolása


Évelő növény a telepítése után 15-20 éveig képes teremni.

Gyökérzete raktározó és szívógyökerekből áll. 

A friss zsenge hajtásait a spárgasípot fogyasztjuk.

Kétlaki növény, egy növényen csak hím vagy nőivarú virágok képződnek. 


Fajtái


A fehér spárga a föld alatt nő és azért fehér mert nem jut fényhez. Ezt a fajtát le kell hámozni a végétől az aljáig egyébként keserű lenne. A végét is érdemes levágni mert ahol elválasztják a növénytől azonnal fásodni kezd és rontja az étel minőségét ha így kerül bele. 

A lila spárga jóval ritkább akár a fehér vagy a zöld spárgának lehet lilás árnyalatú változata. Benne nagyobb arányban fordul elő pigment amitől elszíneződik. Ezt a spárga fajtát akár nyersen is ehetjük. 

A zöld spárga a legzsengébb. Ezt a változatot a föld felett termesztik ezért is a zöld színe és a benne felhalmozódott vitaminok ásványi anyagok jóval magasabb arányban fordulnak elő benne. Ezt a változatot nem kell meghámozni csak megmosni a főzés előtt. 

Élettani hatásai

Alacsony kalóriatartalma és magas rost tartalma miatt bármilyen fogyókúrába beilleszthető.

Az aszpargin nevű aminosav található benne ami vízhajtó hatású így a szervezetünket képes átmosni és megtisztítani a méreganyagoktól.

Magas az antioxidáns tartalma ami a káros sejtek ellen védi a testünket.

E vitamin tartalma miatt erősíti az immunrendszerünket, érdemes olívaolajjal együtt fogyasztani hogy ezek az anyagok könnyebben felszívódjanak. 

B6 és Folsav tartalma miatt igazi afrodiziákum, segít a nemi vágyat serkenteni férfiaknál és nőknél egyaránt. Randevú előtt érdemes egy tál spárgás étel elfogyasztása hogy beindítsa a nemi hormonokat. 

Állítólag a másnaposság ellen is hatákonyan veszi fel a küzdelmet a benne található aminosavak és ásványi anyagok jóvoltából. 


Ellenjavallatai

Erőteljes vízhajtó hatásai miatt kellemetlen lehet azok számára akik ezen területen ezen szervek megbetegedéseiben szenvednek (hólyaghurut, vesekő, húgyúti gyulladások).

Gazdag purinban ezért köszvényeseknek sem ajánlott. 

Akiknek a gyomor és béltraktusban vannak problémái figyeljen arra hogy a gyomor és bélnyálkahártyára irritáló hatású lehet. Nem feltétlenül de fogyasztásakor érdemes figyelni a testünk jeleire.

Erőteljes szagot fogunk árasztani a bőr pórusain keresztül és a vízeletben is megjelenik kellemetlen kénes szúrós szag formájában. Ez ártalmatlan jelenség csak higéniai szempontból rontja a kedélyünket.

Terhes és szoptatós nőknek sem ajánlják a vízhajtó hatása miatt illetve gyermekeknek 2 éves kor előtt nem ajánlott a fogyasztása. 

És egy egyszerű recept a végére 


Párolt spárga

Hozzávalók:

500 g zöld spárga, kevés vaj, 3-4 gerezd fokhagyma, só, bors, citromlé, 

burgonya, virsli, olívaolaj a tálaláshoz

Elkészítés:

A burgonyát meghámozom és sós vízben felteszem főni.

A spárgának a végét csak letöröm és jól megmosom.







A fokhagymát fokhagymanyomón átnyomom.






Spárgafőző edényben sós vízet teszek fel és a forráskor a spárgákat is beleteszem 







kb. 3-4 percig főzöm majd leszűröm. 







A vajat egy serpenyőben felforrósítom és a fokhagymát megfuttatom  benne. 






A spárgát is beleteszem és pár percig együtt sütöm. 







Sózom, borsozom és meglocsolom pár kanál citromlével. 







Melegen tálalaom a főtt virslivel, burgonyával. Igény szerint egy kis majonézzel vagy holland mártással is tálalhatjuk.

Egyszerű de nagyszerű vacsora egy májusi estére!

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el