A sütőtök a csodafegyver

2024.09.20
A sütőtök kifejezéssel jellemzően azokat a tökféléket illetjük melyeket főképpen sütve fogyasztunk.
Téli töknek is hívják utalva arra hogy eltarthatósága miatt télen is (augusztustól egészen januárig) fogyasztható. 

Rendszertani besorolás

A kobakosok vagy tökfélék családjába tartozik.
Rokonai az úgynevezett termesztett tökök mint a cukkini, dinnye, főzőtök, uborka.

Csakúgy mint a paradicsom, paprika, burgonya, kukorica ez a növény is a hódító spanyolok közben járásával került Európába.

Az új világ felfedezésével az ott talált zöldségek magjait magukkal hozták majd honosították meg az óhazában.

Érdekes tény a mai európai étkezési céllal termesztett növények 70 százaléka az új világból Amerikából származik.


Az azték, a mexikói és később az észak-amerikai indiánok alapélelmiszere volt a kukoricával és a babbal együtt.

Ez a hármas a három nővérként is emlegetett növények az indián konyha szentháromsága volt. Egy ágyásban is jól megférnek egymással és termeszthetőségük egyszerűsége is nagyon kedveltté tette az amerikai őslakosok körében.
Kolombusz Kristóf még nem a ma ismert kerek formájú sütőtököt ismerte meg, hanem inkább egy hosszúkás görbe alakú termés volt ami a mai sütőtökök őse volt. 

A tökfélék csoportosítása

-nyári tökfélék (cukkini, patisszon, főzőtök, spagettitök)

    ...elkészítésük módjának csak a fantáziánk szabhat határt annyira sokoldalúan felhasználhatóak








-nagy gyümölcsű tökök (hokkaidó, hallowen tök)

   ...ami a legtöbb sütőtökfélét takarja, általában termése zsengén nem fogyasztható keserű íze miatt ezért sütve, főzve készítik. A nagyobb fajták esetében hogy kellemes ízűk legyen meg kell várni az első fagyokat mielőtt leszedjük. 







-muskat vagy körte alakú tökök (sonka tök)

...magas víz tartalma miatt inkább levesekbe való, de köretet, pürét is készíthetünk belőle zsenge húsa miatt salátákba reszelve is kíváló, halételek mellé tálalva karakteres háttér ízt ad az ételeknek. 



-fügelevelű tök (figolistaya)

...nagy fokú az ellenállása az időjárással szemben, ezért hasznos takarmánynövény. Laskatöknek is nevezik, de mivel főzés hatására vékony szeletekre esik szét (így nem kell feldarabolni) innen származik a népies neve : istengyalulta tök

A sütőtök mit tartalmaz és mire gyógyír? 

Magas a karotin tartalma attól ilyen gyönyörű sárga.

100 grammban 30 mg C vitamint hordoz. 

Nagyon magas calcium és foszfor forrás.

Cink, mangán, réz, vas is található benne. 

Szinte az összes B vitamin képviselteti magát benne.

B1, B2, B3, B5, B6, B7, B12 vitaminokhoz juthatunk a fogyasztásakor.

Béltisztító, emésztési problémákra javallot, serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér betegségek megelőzésében.

Csökkenthető a prosztatabajok kialakulásának esélye ha rendszeresen fogyasztanak tökmagolajat a férfiak.


Fagyasztóban is jól tárolható, nem veszíti el az ásványi anyag és vitamin tartalmát.

A tök felszínén keletkező foltok nem befolyásolják sem az ízét sem a minőségét. 
Minden alkotórésze felhasználható a konyhában, a legtöbb tök héja főzés vagy sütés után is fogyasztható. A tökmagot pedig ha megszárítjuk a sütőben sokáig friss ropogtatnivalóhoz juthatunk. 
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el