Amit tudni érdemes az ananászról

2024.03.23

Ez mutatós és egyben fantasztikus ízű gyümölcs a broméliafélék családjába tartozik és Dél-Amerika az őshazája.

Körülbelül 50-60 fajtája létezik de üvegházakban 10 fajtát tudnak termeszteni.

Európában 1830 óta termesztenek ananászt. A trópusokon a levét megerjesztik és bort vagy likőrt készítenek belőle. Indiában orvosságként használják. Braziliában és Guyanaban a termőföldek köré ültetik és itt mindenféle gondozás nélkül két év alatt termőre fordul. 

Egészségmegőrző tulajdonságai sokrétűek, érdemes használni:

  • Gyulladásgátló hatásáért. ...
  • Arthritis ellen. ...
  • A csontok egészségéért. ...
  • A vesék biztonságáért. ...
  • Anti-parazita tulajdonságaiért. ...
  • Rákellenes tulajdonságaiért. ...
  • Emésztést segítő gyümölcs. ...
  • Felpörgeti az immunrendszert ...és még hosszan lehetne sorolni..

De vegyük egy kicsit górcső alá az ananászt!

-Lúgosító hatású

...annak ellenére hogy savas központú gyümölcs, emésztéskor már lúgosító hatással rendelkezik. Ebben a lúgos közegben pedig a baktériumok és a vírusok nehezebben szaporodnak el. 

-C vitamin bomba

...100 gramm ananászban 47,8 gramm c vitamin található. A c vitaminra pedig mint köztudott nagyon nagy szüksége van a szervezetünknek a betegségek elleni harcban mert a c vitamin képes a fehérvérsejtek képződését segíteni. 

-Emésztés segítő enzimet Bromelaint tartalmaz

...ez a személyes kedvencem (majd itt a blogokban lesz róla szó bővebben is) mivel már nagyon sokat segített az életem folyamán a különböző ezen enzimeket tartalmazó táplálék kiegészítő formákban. Ugyanis ez bromelain enzim segít az emésztésben a fehérjéket lebontani kisebb enzimekre. (ezt az enzimet érezhetjük mikor ananászt fogyasztunk és utána szúrós bizsergető érzésünk lesz a nyelvünkön).....Ez a bromelain még arra is képes hogy a szervezet gyulladásos folyamatait redukálja. Hasznos enzim az ízületi gyulladások a szem, íny, torok, húgyhólyaggyulladások ellen. Ma már a házi orvosok antibiotikumokkal is kombinálják hogy nagyobb hatás érjenek el a gyulladások ellen....Magas rost tartalma pedig a bélfalat tisztítja a nem kívánatos kórokozóktól. 

-Csonterősítő

...magas a Mangán tartalma is.. 100 g 0.927 mg-ot tartalmaz. Ezzel támogatja a csontok erősségét és azok gyógyulását. 

-Nőveli a termékenységet

...mind a nők mind a férfiak termékenységét növeli mert folsav, kálium, cink és magnézium is magas arányban fordul elő az ananászban. Ezek az elemek pedig nagyon fontos feladatot látnak el az emberi test reprodukciójában. 

-A szem egészségét is őrzi

...látás proglémák ellen is véd mivel ugyanannyi béta karotint tartalmaz mint a sárgarépa. Ez az anyag pedig a szem egészségét őrzi. 

-Véd a stressz ellen

...B6 vitamin forrás is amely a haj a körmök illetve a máj egészségének támogatója. 100 gramm ananászban 0,112 mg Piridoxin azaz B6 vitamin található. 

-Keringésjavító

...sok vasat is tartalmaz ami segít a vörösvérsejtek képződésében és mivel ezek a vörösvérsejtek kötik meg a vérben az oxigént ezáltal segíti az energiaszintünk javítását. Csökkenti a vérrögösödést és segíti az agyba juttatni az egészséges vért ezáltal a stroke kockázatát is csökkenti. Kutatók állítják hogy sikeres eredményekkel rendelkeznek az Alzheimer-kór elleni harcban az ananász hatásai következtében. 

-Kevés kalória tartalma miatt diétában is alkalmazható

...100 gramm ananász csak 50 Kcal-át tartalmaz ami nagyon jó hír a diétázóknak. Zsírt pedig elenyészően. A benne lévő cukor gyümölcscukor formájában fordul elő ami az ugynevezett természetes cukrok közé tartozik. (viszont a cukorbeteg számára csak korlátozottan fogyasztható) 

Nézzük mik az ananász fogyasztásának káros hatásai vagy ellenjavallatai:

-Allergiás reakciók

...némelyeknél (mint minden gyümölcs) allergiás reakciók léphetnek fel az ananász fogyasztása után. Akár kiütés vagy az ajkak duzzanata formájában. Nagy általánosságban ezek a reakciók hamar elmúlnak de van akinek sajnos ellenjavalt az ananász fogyasztása. Főleg akik por és pollen allergiásak. Az ananászban lévő protein összekeveredik a szervezetben más allergénekkel és ezáltal allergiás reakciók jelentkezhetnek. Ilyen például a nyelv viszketése és irritáció. 

-Keresztreakciók néhány gyógyszerrel

...aki vérhigítót szed feltétlen konzultáljon orvosával ha ananászt szeretne fogyasztani ugyanis náluk fennáll a veszélye hogy az ananászban található bromelain felerősítí a gyógyszerhatását és megnöveli a vérzés kockázatát.  Amoxicillin és tetraciclin antibiotikum fogyasztásakor együttesen növeli az ananász ezen gyógyszerek mellékhatásait. 

-Fogszuvasodást okozhat

...Mikor a szájba kerül még savas tartalmú gyümölcs mikor lejut a gyomorba ott már a lúgosító hatása jelentkezik... viszont a szájban még ez a savasság puhíthatja a fogzománcot és fogszúvasodást okozhat ha sűrűn és nagy mennyiségeben fogyasztjuk. 

-Cukorbetegeknek korlátozott a fogyasztása 

... 59 a glikémiás indexe ami elég magas érték diabetológiai szempontból. De a legtöbb diabetológus is azt javasolja hogy hetente 2-3 alkalommal 150-200 gramm ananász elfogyasztása engedézett még az inzulinnal kezelt cukorbetegek esetében is. Természetesen a napi kvótájukat szem előtt tartva. 



Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el