Amit tudni érdemes az ananászról
Ez mutatós és egyben fantasztikus ízű gyümölcs a broméliafélék családjába tartozik és Dél-Amerika az őshazája.
Körülbelül 50-60 fajtája létezik de üvegházakban 10 fajtát tudnak termeszteni.
Európában 1830 óta termesztenek ananászt. A trópusokon a levét megerjesztik és bort vagy likőrt készítenek belőle. Indiában orvosságként használják. Braziliában és Guyanaban a termőföldek köré ültetik és itt mindenféle gondozás nélkül két év alatt termőre fordul.
Egészségmegőrző tulajdonságai sokrétűek, érdemes használni:
- Gyulladásgátló hatásáért. ...
- Arthritis ellen. ...
- A csontok egészségéért. ...
- A vesék biztonságáért. ...
- Anti-parazita tulajdonságaiért. ...
- Rákellenes tulajdonságaiért. ...
- Emésztést segítő gyümölcs. ...
- Felpörgeti az immunrendszert ...és még hosszan lehetne sorolni..
De vegyük egy kicsit górcső alá az ananászt!
-Lúgosító hatású
...annak ellenére hogy savas központú gyümölcs, emésztéskor már lúgosító hatással rendelkezik. Ebben a lúgos közegben pedig a baktériumok és a vírusok nehezebben szaporodnak el.
-C vitamin bomba
...100 gramm ananászban 47,8 gramm c vitamin található. A c vitaminra pedig mint köztudott nagyon nagy szüksége van a szervezetünknek a betegségek elleni harcban mert a c vitamin képes a fehérvérsejtek képződését segíteni.
-Emésztés segítő enzimet Bromelaint tartalmaz
...ez a személyes kedvencem (majd itt a blogokban lesz róla szó bővebben is) mivel már nagyon sokat segített az életem folyamán a különböző ezen enzimeket tartalmazó táplálék kiegészítő formákban. Ugyanis ez bromelain enzim segít az emésztésben a fehérjéket lebontani kisebb enzimekre. (ezt az enzimet érezhetjük mikor ananászt fogyasztunk és utána szúrós bizsergető érzésünk lesz a nyelvünkön).....Ez a bromelain még arra is képes hogy a szervezet gyulladásos folyamatait redukálja. Hasznos enzim az ízületi gyulladások a szem, íny, torok, húgyhólyaggyulladások ellen. Ma már a házi orvosok antibiotikumokkal is kombinálják hogy nagyobb hatás érjenek el a gyulladások ellen....Magas rost tartalma pedig a bélfalat tisztítja a nem kívánatos kórokozóktól.
-Csonterősítő
...magas a Mangán tartalma is.. 100 g 0.927 mg-ot tartalmaz. Ezzel támogatja a csontok erősségét és azok gyógyulását.
-Nőveli a termékenységet
...mind a nők mind a férfiak termékenységét növeli mert folsav, kálium, cink és magnézium is magas arányban fordul elő az ananászban. Ezek az elemek pedig nagyon fontos feladatot látnak el az emberi test reprodukciójában.
-A szem egészségét is őrzi
...látás proglémák ellen is véd mivel ugyanannyi béta karotint tartalmaz mint a sárgarépa. Ez az anyag pedig a szem egészségét őrzi.
-Véd a stressz ellen
...B6 vitamin forrás is amely a haj a körmök illetve a máj egészségének támogatója. 100 gramm ananászban 0,112 mg Piridoxin azaz B6 vitamin található.
-Keringésjavító
...sok vasat is tartalmaz ami segít a vörösvérsejtek képződésében és mivel ezek a vörösvérsejtek kötik meg a vérben az oxigént ezáltal segíti az energiaszintünk javítását. Csökkenti a vérrögösödést és segíti az agyba juttatni az egészséges vért ezáltal a stroke kockázatát is csökkenti. Kutatók állítják hogy sikeres eredményekkel rendelkeznek az Alzheimer-kór elleni harcban az ananász hatásai következtében.
-Kevés kalória tartalma miatt diétában is alkalmazható
...100 gramm ananász csak 50 Kcal-át tartalmaz ami nagyon jó hír a diétázóknak. Zsírt pedig elenyészően. A benne lévő cukor gyümölcscukor formájában fordul elő ami az ugynevezett természetes cukrok közé tartozik. (viszont a cukorbeteg számára csak korlátozottan fogyasztható)
Nézzük mik az ananász fogyasztásának káros hatásai vagy ellenjavallatai:
-Allergiás reakciók
...némelyeknél (mint minden gyümölcs) allergiás reakciók léphetnek fel az ananász fogyasztása után. Akár kiütés vagy az ajkak duzzanata formájában. Nagy általánosságban ezek a reakciók hamar elmúlnak de van akinek sajnos ellenjavalt az ananász fogyasztása. Főleg akik por és pollen allergiásak. Az ananászban lévő protein összekeveredik a szervezetben más allergénekkel és ezáltal allergiás reakciók jelentkezhetnek. Ilyen például a nyelv viszketése és irritáció.
-Keresztreakciók néhány gyógyszerrel
...aki vérhigítót szed feltétlen konzultáljon orvosával ha ananászt szeretne fogyasztani ugyanis náluk fennáll a veszélye hogy az ananászban található bromelain felerősítí a gyógyszerhatását és megnöveli a vérzés kockázatát. Amoxicillin és tetraciclin antibiotikum fogyasztásakor együttesen növeli az ananász ezen gyógyszerek mellékhatásait.
-Fogszuvasodást okozhat
...Mikor a szájba kerül még savas tartalmú gyümölcs mikor lejut a gyomorba ott már a lúgosító hatása jelentkezik... viszont a szájban még ez a savasság puhíthatja a fogzománcot és fogszúvasodást okozhat ha sűrűn és nagy mennyiségeben fogyasztjuk.
-Cukorbetegeknek korlátozott a fogyasztása
... 59 a glikémiás indexe ami elég magas érték diabetológiai szempontból. De a legtöbb diabetológus is azt javasolja hogy hetente 2-3 alkalommal 150-200 gramm ananász elfogyasztása engedézett még az inzulinnal kezelt cukorbetegek esetében is. Természetesen a napi kvótájukat szem előtt tartva.