Az Aperol spritzről amit tudni érdemes...
Ki ne ismerné az érzést mikor a nyári rekkenő melegben valami különleges hűsítőre vágyunk...
Főleg ha Olaszországban járunk egy-egy finom ebéd után vagy akár a tengerparton lazítva jól esik egy pohár Aperol spritz...
De hát mi is ez az ital ami annyira közkedvelt hogy már az egész világon elterjedt és nyaralásaink vagy akár ünnepi pillanataink része lett?

Az Aperol spritz tulajdonképpen egy fröccs, boralapú koktél amely Prosecco-ból, egy emésztést elősegítő keserű italból és szódavízből áll. Az első Aperol spritzet 1820-ban készítették Velencében.
A 2010-es években vált Olaszországon kívül is népszerűvé még hozzá annyira hogy 2019-ben a világ kilencedik legkelendőbb koktéljának értékelte a Drinks International weboldal.

Velence az 1800-as években a Habsburg birodalom része volt. Az ide látogató osztrák katonák, diplomaták, kereskedők számára még ismeretlen volt a helyiek sokszínű bor és likőr félesége melyek alkohol tartalma jóval magasabb volt mint amit ők odahaza megszoktak. Ezért a kocsmákban arra kérték a helyi házigazdákat hogy a borba ,,permetezzenek" (németül spritzen) egy kis vízet vagy szódát hogy hígabbak, világosabbak legyenek az italok.
Velencében eredetileg Select keserűt használtak, Padovában pedig Aperollal kezdték ízesíteni a koktélokat az 1920-as években.
Azóta számtalan változata létezik igazán nincs egységes összetétele, városonként, tájegységenként változik az elkészítési módja a spritznek.
Az eredeti Aperol összetétele természetesen titkos de annyit lehet tudni hogy narancs, rebarbara, kínafa, jácint, encián és számos gyógynövény hozzáadásával készül.

Az Spritz receptje: (az IBA-Nemzetközi Bártenders Szövetség hivatalos honlapja alapján)
9 cl Prosecco
6 cl Aperol vagy Campari, Velencében Select
csepp szódavíz
Jéggel teli boros vagy szikláspohárban keverik össze a hozzávalókat.

Kellemes időtöltést és boldog pillanatokat kívánok egy jó pohár Aperol Spritz elfogyasztása közben!