Felfedeztem a tofut...és tetszik!

A tofu magyarul annyit tesz szójatúró vagy szójababsajtnak is nevezik néhol ezt a kínai eredetű élelmiszert.
A szójababból kinyert szójatejet megaltatják majd koagulációjával (denaturáció) és a kicsapódott "túró" összenyomásával készítik. A szójatejet szójabab beáztatásával, összezúzásával, forralásával és leszűrésével állítják elő. A szójatejben lévő fehérje kicsapódását általában kalcium-szulfát hozzáadásával érik el, ez a legáltalánosabban használt koaguláló szer a tofu előállításánál Kínában. Használnak még erre a célra magnézium-kloridot vagy citromsavat, sőt tengervizet is.
A kínai konyha alapvető élelmiszere de a japán a koreai és a dél-kelet ázsiai országok gasztrológiai hagyományaiban is alapvető fontosságú.
Magas fehérjetartalma miatt eleinte a vegetáriánusok körében volt igen népszerű mint húspótló. Mára már az egész világon elterjedt és vált közkedvelt élelmiszer forrássá.
Elkészítési formái szerint megkülönböztetnek friss és feldolgozott tofut, a friss tofu szójatejből készül, a feldolgozott tofu pedig friss tofuból.
A friss tofut három fő csoportba oszthatjuk víztartalma alapján:
-Lágy vagy selymes tofu...állaga a pudinghoz hasonlít mivel ennek a legmagasabb a víztartalma...(Japánban és Koreában tengervíz hozzáadásával készítik és annyira puha hogy a tradicionális pálcikájukkal nem is tudják elfogyasztani hanem porcelánkanalat használnak hozzá)
-Kemény tofu...ez már összepréseltebb anyagú, állaga ennek hasonlít a legjobban a nyers húséhoz, annyira rugalmas ha összenyomják visszaugrik eredeti méretére. Ez már könnyen fogyasztható pálcikával is.
-Szárított tofi...ez tartalmazza a legkevesebb vizet a friss tofuk közül. Igen szilárd állaga a sült húséhoz hasonlít és még mindig igencsak rugalmas.
Feldolgozott tofuk által a friss tofuk sokkal hosszabb ideig eltarthatók és sokféleképpen készítik a feldolgozást.
-A tartósított tofu tofukockákból áll, melyeket levegőn kiszárítottak és baktériumok erjesztenek. Ezeket a kockákat aztán rizsbor, sós víz, ecet és darált csilipaprika keverékébe teszik, de van olyan fajtája, melyet rizsszemek, babpástétom és szójabab keverékéhez lehet hozzáadni.
- A büdös tofu különleges lágy tofufajta, melyet zöldségek és halszósz keverékében erjesztettek. Szaga nagyon hasonlít egyes érlelt sajtokéhoz és a legtöbben kifejezetten büdösnek tartják és tényleg csak az ínyencek fogyasztják.


A szójabab
Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet azonban nem a hüvelyesek, hanem az olajos magvak közé sorolja, mert ez a legfontosabb olajnövény.
A világ mezőgazdasági termelőterületének 6%-át vetik be vele, amelyen 2010-ben 265 millió tonna termett.
A szójabab körülbelül 18% olajat és 35% fehérjét tartalmaz. A kipréselt olaj 95%-át étolajnak dolgozzák fel.
Az olajtalanított szárazanyag 98%-át az állattenyésztés használja fel takarmányozási célra. Lábasjószágok élelmezése mellett a iparszerű haltenyésztés alaptakarmánya is.
Csupán a szójabab 2%-a kerül emberi fogyasztásra!!!
A szója szalmáját is hasznosítják: takarmány, takarmányadalék, alom, tüzelőanyag vagy ipari rostanyag lesz belőle.



A génmódosítás érzékeny téma manapság
A leggyakoribb GMO-k a szójabab, a kukorica, a gyapot és a repce.
Globálisan a GMO-termékek 48%-a szójabab, a GMO-szója pedig a világ szójatermelésének 74%-át teszi ki.
A GMO-növények azonban általában rejtenek magukban némi kockázatot. Ha egyelőre nem is mutatható ki az egészségre gyakorolt káros hatásuk, a kritikusok több okból is kifogásolják a GMO-kat, többek között ökológiai és gazdasági aggályok miatt. A géntechnológiával módosított növények termesztésének szabályozása épp ezért országonként eltérő. A legszembetűnőbb különbségek az USA és Európa között vannak.
Az első géntechnológiával módosított szójababot a Monsanto hozta forgalomba az Egyesült Államokban, ahol rendkívül elterjedt: a termesztett szója mintegy 94%-a GMO. Az USA-ban az Amerikai Szója Szövetség általában véve támogatja az új GMO-szójafajták engedélyezését. A nemzetközi kereskedelmi forgalomban azonban szigorú szabályok vonatkoznak a termékekre. Ugyanakkor egy nem élelmiszeripari felhasználásra szánt növényt általában nem vizsgálnak felül az élelmiszer-biztonságért felelős hatóságok.
Mi a GMO?
Az olyan élő szervezeteket, amelyek genetikai anyagát laboratóriumban géntechnológia segítségével mesterségesen manipulálják, géntechnológiával módosított szervezeteknek (GMO-knak) hívjuk. Olyan növényi, állati, baktérium- és vírusgén-kombinációk hozhatók létre, amelyek a természetben nem fordulnak elő, és a hagyományos keresztezési módszerekkel sem állíthatók elő. Legtöbbször más fajokból származó géneket ültetnek be egy bizonyos növénybe.
A GMO-k kifejlesztésének alapvető célja az volt, hogy olyan szervezeteket hozzanak létre, amelyek termesztéséhez nem szükséges rovarirtó szer, és amelyeknek előnyösebb tulajdonságaik vannak, mint nem génmanipulált változataiknak. A biotechnológiai ipar ígéretei ellenére nincs bizonyíték arra, hogy a jelenleg forgalomban lévő GMO-k közül bármelyik is nagyobb terméshozamot, jobb szárazságtűrő képességet, nagyobb tápanyagtartalmat vagy bármilyen más fogyasztói előnyt biztosítana.
A legnagyobb GMO-gyártók a BASF, a Bayer, a Dupont, a Dow Chemical Company, a Monsanto és a Syngenta.
Na nézzük mi mindenre jó a tofu
-Csökkenti a koleszterinszintet,
-Megelőzi a szív-koszorúér betegségeket, (izoflavonokat tartalmaz)
-Segíti az agyműködést, (folsav tartalma miatt)
-Enyhíti a menopauza tüneteit,
-Csökkenti a csontritkulás esélyét, (kalcium tartalma miatt)
-Tápanyagokban gazdag, (A fehérje mellett a tofu a vas-, kalcium-, A-vitamin- és mangántartalma miatt is ajánlott. Antioxidánsok, illetve aminosavak is találhatóak benne.)

100 g tofu tartalmaz:
Energia 76 kcal
Fehérje 8.1 g
Zsír 4.8 g
Telített 0.7 g
Egyszeresen telítetlen 1.1 g
Többszörösen telítetlen 2.7 g
Szénhidrát 1.6 g
Cukor 0.6 g
Rost 0.3 g
Nátrium 7 mg
Koleszterin 0 mg
Glikémiás Index 0 !!!


Mikor nem ajánlott a fogyasztása illetve mire kell figyelni?
-Allergiás reakciókat válthat ki
-Emésztési gondokat okozhat
-Pajzsmirigy problémákat okozhat
(Ez a kérdés is megosztja a kutatókat ugyanis egyes kutatások szerint a szójababalapú ételek nem ajánlottak azoknak, akik a pajzsmirigy-elégtelenség miatt szednek gyógyszert.
Más vizsgálatok viszont nem találtak jelentős változást a résztvevők pajzsmirigyfunkcióiban az ilyen termékek elfogyasztása után.)
-MAOI-gátlókkal együtt fogyasztva veszélyes lehet
Azoknak, akik valamilyen monoamin oxidáz-gátlót (bizonyos típusú antidepresszánsokat) szednek, nem ajánlott a tofu fogyasztása. A benne található tiramin nevű aminosavval kölcsönhatásba lépve ugyanis túlságosan megnőhet az ember vérnyomása.
Akik ilyen gyógyszert szednek mindenképp kérjék ki kezelőorvosuk véleményét ebben a témában!
