Kalács medvehagymás pestóval és amit a medvehagymáról tudni érdemes

2024.04.05

Tavasszal az erdőben sétálgatva felfigyelhetünk az intenzív fokhagyma illatra, amit a medvehagymának köszönhetünk mely árnyas nedves aljzatban tömegesen nő. Márciusban bújik ki a földből és április májusban virágzik majd nyáron a levei elszáradnak és a növény visszavonul a tétlenségébe. A legjobb minél korábban szedni mikor zsengék a levei és a fokhagymával azonos módon használhatjuk fel ízesítésre. Sőt! A leveit akár szendvicsbe vagy salátába is beletehetjük és így a fokhagyma zsenge kellemesebb ízét kaphatjuk. 

A medvehagyma

Az amarilliszfélék családjába tartozó faj. 
Népies nevei: poroszhagyma, sási hagyma, selyemhagyma. 
 Egész Európában megtalálható. 
Nevét onnan kapta hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják sőt még a földből is kiássák. A vaddisznó is nagyon kedveli a medvehagymát. 

Fontos figyelmeztetés!

Ha saját magunk szedjük a növényt figyeljünk arra hogy nehogy a gyöngyvirág leveit összekeverjük a medvehagymáéval, ugyanis élettani szempontból emberi fogyasztásra alkalmatlan, erősen mérgező a gyöngyhagyma levele. 

Úgy tudjuk megkülönböztetni hogy megszagoljuk!

Ugyanis míg a medvehagyma mindig erős fokhagyma illatot áraszt ellenben a gyöngyvirág egyáltalán nem. 

A gyöngyvirág levelei jóval rövidebbek és szélesebbek. 

Az állomány védelmében!


A jelenlegi törvényi szabályozás értelmében még nem tilos a szedése! 

Viszont arra érdemes figyelni hogy egy-egy tőről csak a levelek felét szedjük le így biztosíthatjuk hogy virágozzon és majd a magokat is el tudja szórni. 

Magánszemély naponta 2 kg medvehagymát gyűjthet állami nem védett területeken!

Természetvédelmi területen a gyűjtése tilos! 

Eltarthatósága

Frissen fogyasztva a  leghatékonyabb és legfinomabb. Eltartható aprítva sóval összekeverve, olajban, valamint a legegyszerűbb ha lezárt nejlonzacskóban lefagyasztjuk.

 Célszerű kis zacskókban lefagyasztani hisz akkor nem kell felengedni mindet. A fagyasztás után a felengedett medvehagyma rostjai szétesnek és sötétedik, valamint némi levet ereszt, azonban még mindig a fagyasztás őrzi meg hatóanyagának nagy többségét

Tartósíthatjuk olajban is. A felaprított medvehagymát olajban megdinszteljük majd még forrón jól zárható üvegekbe töltjük és száraz dunsztba rakjuk. Évekig eltárolható így ha sötét hűvös helyen tartjuk az üveget. 

A friss medvehagymát kicsit tovább tarthatjuk frissen ha vákuumcsomagoljuk. 

Élettani hatásai 

Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású. 

Szédülést, fejfájást is enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért.

 Természetes Antibiotikum.

Ma már léteznek medvehagyma kivonatok, cseppek, kenőcsök. Ezek a termékek egyre inkább nem csak a március-áprilisi "medvehagyma szezonban" népszerűek, hanem egész évben is.

A hagymafélék idegrendszeri nyugtató hatásúak is.

Női bajokra illetve a változó kori panaszokra is hatásos.

Elődeink afrodiziákumnak is használták....bár a modern társadalmunk előítéletei miatt a szájból illetve a gyomorból áradó erős fokhagyma illata miatt ma már inkább elűzi a szerelmi partnert mint vonzaná. 

Amire figyelni kell a fogyasztása során! 

Mivel enyhe trombocita gátló hatással is rendelkezik aki véralvadás gátló szert szed az inkább kerülje a medvehagyma fogyasztását mert fokozza a vérzés kockázatát. 

Ugyanezért műtét előtt is kerüljük a fogyasztását.

Aki nem szteroid gyulladáscsökkentőt szed hosszú távon (ízűleti fájdalmak, Artrózis miatti fájdalmakra), feltétlen konzultáljon orvosával mert fogyasztása felügyeletet igényel. 



Felhasználása

Szinte csak a fantáziánk szab határt a számtalan felhasználási területén...
Akár egy egyszerű vajaskenyeret is feldobhatunk vele ha összevágva megszórjuk vele, vagy akár tojásrántottába, omlettbe is beleszórhatjuk.

Levesként, vagy akár tésztaszószba, pestóba is tehetjük. 
De akár spenót helyett is használhatjuk főzelék vagy mártás formájában. 

Az élelmiszer ipar is felfigyelt arra mennyire közkedvelt lett a medvehagyma így ma már egyre több alapélelmiszerbe is adagolják pld. kapható medvehagymás torma, mustár és só is. 

És íme a receptem!

Medvehagyma pestós kalács

A húsvéti ünnepi asztal dísze volt nálunk az idén.

A töltött tojáshoz illetve a tormakrémes sonkatekercshez passzoló kalácsként tálaltam.

Hozzávalók: 

A tésztához:

500 gramm tönkölybúzaliszt (630-as)
100 ml tej,
100 ml langyos víz,
50 gramm vaj,
2 teáskanál só,
1 teáskanál cukor,
1 csomag szárított élesztő-vagy 1/2 csomag friss élesztő
1 tojás, 
1 adag medvehagyma pesto 
50 g reszelt Gouda sajt a sütésnél

A pestóhoz:

Kb. 80 gramm medvehagyma,
30 gramm fenyőmag,
pici só,
3 evőkanál reszelt Parmezán sajt,
80 ml Olívaolaj



Az elkészítése:

A tészta:
Egy keverőtálba tesszük a lisztet, a sót, a cukrot a tojást és a felmelegített tejet és vajat valamint a kézmeleg vízet. 
A géppel alaposan bedagasztjuk és letakarva 45 percig kelesztjük. 

Amíg kel a tészta elkészítjük a pesztót. 

Egy magasabb falú keverőtálba teszem az összevágott medvehagymát a fenyőmagot, sózom és botmixerrel pűrésítem. Majd az olívaolajat lassan belecsorgatom a végén pedig a reszelt parmezán sajtot is és még egyszer alaposan turmixolom. 

Az összeállítás

A megkelt tésztát kinyújtjuk kb. 65X35 nagyságú téglalapalakúra. Megkenjük a pesztóval majd 28 nagyjából egyforma négyzetre vágjuk (9X9). 
Ezután a négyzeteket egymásra helyezzük és gyors határozott mozdulattal függölegesen állítva sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába állítjuk. 15 percig újra hagyjuk kelni. 

A sütés

Kevés vízzel bekenjük a tetejét és előmelegített sütőbe toljuk és 180 fokon fél óráig sütjük majd ezután megszórjuk a reszelt sajttal és 15 perc alatt készre sütjük.

Tálalása

Miután megsült hagyjuk hűlni, majd ferdén szeleteket vágunk belőle és már díszíthetjük is vele a terített asztalt akár kosárkában vagy kör alakban tányérokon. 


Aránylag könnyű elkészíteni a végeredmény pedig hallatlanul izgalmas fűszeres kalács finomság. Akár önmagában is fogyasztható,  nagyon passzol semleges sonka szeletek mellé de a töltött tojás ízét is karakterizálja.


Egyszerűen izgalmas finomság!

Jó étvágyat kívánok hozzá! 

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el