Kalács medvehagymás pestóval és amit a medvehagymáról tudni érdemes

Tavasszal az erdőben sétálgatva felfigyelhetünk az intenzív fokhagyma illatra, amit a medvehagymának köszönhetünk mely árnyas nedves aljzatban tömegesen nő. Márciusban bújik ki a földből és április májusban virágzik majd nyáron a levei elszáradnak és a növény visszavonul a tétlenségébe. A legjobb minél korábban szedni mikor zsengék a levei és a fokhagymával azonos módon használhatjuk fel ízesítésre. Sőt! A leveit akár szendvicsbe vagy salátába is beletehetjük és így a fokhagyma zsenge kellemesebb ízét kaphatjuk.

A medvehagyma

Ha saját magunk szedjük a növényt figyeljünk arra hogy nehogy a gyöngyvirág leveit összekeverjük a medvehagymáéval, ugyanis élettani szempontból emberi fogyasztásra alkalmatlan, erősen mérgező a gyöngyhagyma levele.
Úgy tudjuk megkülönböztetni hogy megszagoljuk!
Ugyanis míg a medvehagyma mindig erős fokhagyma illatot áraszt ellenben a gyöngyvirág egyáltalán nem.
A gyöngyvirág levelei jóval rövidebbek és szélesebbek.
Az állomány védelmében!
A jelenlegi törvényi szabályozás értelmében még nem tilos a szedése!
Viszont arra érdemes figyelni hogy egy-egy tőről csak a levelek felét szedjük le így biztosíthatjuk hogy virágozzon és majd a magokat is el tudja szórni.
Magánszemély naponta 2 kg medvehagymát gyűjthet állami nem védett területeken!
Természetvédelmi területen a gyűjtése tilos!
Eltarthatósága
Frissen fogyasztva a leghatékonyabb és legfinomabb. Eltartható aprítva sóval összekeverve, olajban, valamint a legegyszerűbb ha lezárt nejlonzacskóban lefagyasztjuk.
Célszerű kis zacskókban lefagyasztani hisz akkor nem kell felengedni mindet. A fagyasztás után a felengedett medvehagyma rostjai szétesnek és sötétedik, valamint némi levet ereszt, azonban még mindig a fagyasztás őrzi meg hatóanyagának nagy többségét.
Tartósíthatjuk olajban is. A felaprított medvehagymát olajban megdinszteljük majd még forrón jól zárható üvegekbe töltjük és száraz dunsztba rakjuk. Évekig eltárolható így ha sötét hűvös helyen tartjuk az üveget.
A friss medvehagymát kicsit tovább tarthatjuk frissen ha vákuumcsomagoljuk.

Élettani hatásai
Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású.
Szédülést, fejfájást is enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért.
Természetes Antibiotikum.
Ma már léteznek medvehagyma kivonatok, cseppek, kenőcsök. Ezek a termékek egyre inkább nem csak a március-áprilisi "medvehagyma szezonban" népszerűek, hanem egész évben is.
A hagymafélék idegrendszeri nyugtató hatásúak is.
Női bajokra illetve a változó kori panaszokra is hatásos.
Elődeink afrodiziákumnak is használták....bár a modern társadalmunk előítéletei miatt a szájból illetve a gyomorból áradó erős fokhagyma illata miatt ma már inkább elűzi a szerelmi partnert mint vonzaná.
Amire figyelni kell a fogyasztása során!
Ugyanezért műtét előtt is kerüljük a fogyasztását.
Aki nem szteroid gyulladáscsökkentőt szed hosszú távon (ízűleti fájdalmak, Artrózis miatti fájdalmakra), feltétlen konzultáljon orvosával mert fogyasztása felügyeletet igényel.

Felhasználása

És íme a receptem!
Medvehagyma pestós kalács
A húsvéti ünnepi asztal dísze volt nálunk az idén.

Az elkészítése:

Amíg kel a tészta elkészítjük a pesztót.
Egy magasabb falú keverőtálba teszem az összevágott medvehagymát a fenyőmagot, sózom és botmixerrel pűrésítem. Majd az olívaolajat lassan belecsorgatom a végén pedig a reszelt parmezán sajtot is és még egyszer alaposan turmixolom.

Az összeállítás

A sütés

Tálalása
Aránylag könnyű elkészíteni a végeredmény pedig hallatlanul izgalmas fűszeres kalács finomság. Akár önmagában is fogyasztható, nagyon passzol semleges sonka szeletek mellé de a töltött tojás ízét is karakterizálja.