Az angolok fenomenális tea sütije a Lemon Curd Petit Fours

A Lemon Curd ami ennek a sütinek az alapja tulajdonképpen citromtúró ami Angliában illetve a kivándorlók jóvoltából Észak-Amerikában is nagyon népszerű csemege.
Használják pirítósra kenve, sütemények ízesítésére mint egy hagyományos lekvárt.
De ez nem egy tipikus lekvár, ugyanis nem csak a gyümölcs húsa van benne hanem a citrusfélék leve, héja és cukor, tojás, vaj is kerül bele. Amit aztán sajtolással érnek el hogy szilárdabb állagú legyen. Ezért is ragadt rá a túró kifejezés. A lekvártól sűrűbb ezáltal pudingszerű krémes állagú nyalánság lesz belőle.

1844-ben egy angol hölgy szakácskönyvében jelent meg először. Lady Charlotte Campbell Bury volt aki először szerepeltette a gyűjteményében, bár előtte is ismerték eme nagyszerű krémet de ezek után vált igazán ismertté Anglia szerte. A viktoriánus korszakban már hűtőszekrényeket is használtak és így bátrabban mertek különböző krémeket készíteni. Ezután már nem csak a spájzba került befőttet illetve lekvárt használtak hanem a gyümölcshöz is mertek keverni további romlandóbb alapanyagokat. Ma már a modern konzerválási eljárásoknak köszönhetően a boltok polcairól is leemelhetjük és nem kell az elkészítésével és tárolásával bajlódnunk.
Angliában az öt órai tea mellé rendszerint mindig valami finom apróságot tálalnak.
Ez a finomság a Petit Fours is a Lemon Curdra épül.
Íme a recept:
Hozzávalók
A tésztához:
80 gramm liszt,
25 gramm étkezési keményítő,
1 és fél teáskanál sütőpor,
90 gramm cukor,
csipet só,
3 tojás,
A krémhez:
75 gramm vaj,
50 gramm porcukor,
60 gramm Lemon Curd,
300 gramm natur vajkrém,
A díszítéshez:
40 gramm Lemon Curd,
fehér csoki reszelék,
Elkészítés
A lisztet az étkezési keményítővel és a sütőporral jól elkeverem.
Robotgép táljában a tojásokat a cukorral és a csipet sóval 8 percig habosra keverem, majd hozzászitálom óvatos mozdulatokkal a liszt keveréket.
Kisebb tepsit sütőpapírral kibélelek és a tésztát egyenletesen elsimogatom rajta.
Előmelegített sütőben 180 fokon 10 percig sütöm. Majd hagyom kihűlni.
Közben a krémet elkészítem. A puha vajat a porcukorral kézi habverővel jó habosra keverem majd apránként felváltva hozzáteszem a vajkrémet és a 60 gramm Lemon Curdot. A krém egy harmadát nyomózsákba teszem.
A kihűlt tésztát kisebb deszkára borítom és óvatosan lehúzom a sütőpapírt róla. 3 egyenlő részre osztom függőlegesen úgy hogy a szélesebbik fele van felém. Az egészet megkenem a 40 gramm Lemon Curddal. Az egyik részt a krémmel is megkenem és rárakom a második felet amit szintén krémmel borítok. Ezután a harmadik lapot is a tetejükre helyezem és a maradék krémmel borítom. Nekem jutott az oldalára is.
Ezután a nyomózsákból a krémmel díszítem kedvemre a sütit. A legvégén pedig a fehér csokit reszelek a tetejére.
Isteni finom puha krémes mennyi sütemény!
Nem maradt más hátra mint élvezni a teánkat kávénkat ezzel a finom süteménnyel!
Könnyen egyszerűen gyorsan elkészíthető finomság!



