Az angolok fenomenális tea sütije a Lemon Curd Petit Fours

2024.04.02

A Lemon Curd ami ennek a sütinek az alapja tulajdonképpen citromtúró ami Angliában illetve a kivándorlók jóvoltából Észak-Amerikában is nagyon népszerű csemege. 

Használják pirítósra kenve, sütemények ízesítésére mint egy hagyományos lekvárt.

De ez nem egy tipikus lekvár, ugyanis nem csak a gyümölcs húsa van benne hanem a citrusfélék leve, héja és cukor, tojás, vaj is kerül bele. Amit aztán sajtolással érnek el hogy szilárdabb állagú legyen. Ezért is ragadt rá a túró kifejezés. A lekvártól sűrűbb ezáltal pudingszerű krémes állagú nyalánság lesz belőle.


1844-ben egy angol hölgy szakácskönyvében jelent meg először. Lady Charlotte Campbell Bury volt aki először szerepeltette a gyűjteményében, bár előtte is ismerték eme nagyszerű krémet de ezek után vált igazán ismertté Anglia szerte. A viktoriánus korszakban már hűtőszekrényeket is használtak és így bátrabban mertek különböző krémeket készíteni. Ezután már nem csak a spájzba került befőttet illetve lekvárt használtak hanem a gyümölcshöz is mertek keverni további romlandóbb alapanyagokat. Ma már a modern konzerválási eljárásoknak köszönhetően a boltok polcairól is leemelhetjük és nem kell az elkészítésével és tárolásával bajlódnunk. 

Angliában az öt órai tea mellé rendszerint mindig valami finom apróságot tálalnak.

Ez a finomság a Petit Fours is a Lemon Curdra épül.

Íme a recept:

Hozzávalók

A tésztához: 

80 gramm liszt,

25 gramm étkezési keményítő,

1 és fél teáskanál sütőpor,

90 gramm cukor, 

csipet só,

3 tojás, 


A krémhez:

75 gramm vaj,

50 gramm porcukor,

60 gramm Lemon Curd,

300 gramm natur vajkrém,


A díszítéshez:

40 gramm Lemon Curd,

fehér csoki reszelék,


Elkészítés

A lisztet az étkezési keményítővel és a sütőporral jól elkeverem.

Robotgép táljában a tojásokat a cukorral és a csipet sóval 8 percig habosra keverem, majd hozzászitálom óvatos mozdulatokkal a liszt keveréket.

Kisebb tepsit sütőpapírral kibélelek és a tésztát egyenletesen elsimogatom rajta. 

Előmelegített sütőben 180 fokon 10 percig sütöm. Majd hagyom kihűlni. 

Közben a krémet elkészítem. A puha vajat a porcukorral kézi habverővel jó habosra keverem majd apránként felváltva hozzáteszem a vajkrémet és a 60 gramm Lemon Curdot. A krém egy harmadát nyomózsákba teszem. 

A kihűlt tésztát kisebb deszkára borítom és óvatosan lehúzom a sütőpapírt róla. 3 egyenlő részre osztom függőlegesen úgy hogy a szélesebbik fele van felém. Az egészet megkenem a 40 gramm Lemon Curddal. Az egyik részt a krémmel is megkenem és rárakom a második felet amit szintén krémmel borítok. Ezután a harmadik lapot is a tetejükre helyezem és a maradék krémmel borítom. Nekem jutott az oldalára is. 

Ezután a nyomózsákból a krémmel díszítem kedvemre a sütit. A legvégén pedig a fehér csokit reszelek a tetejére.

Isteni finom puha krémes mennyi sütemény! 

Nem maradt más hátra mint élvezni a teánkat kávénkat ezzel a finom süteménnyel! 

Könnyen egyszerűen gyorsan elkészíthető finomság!


Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el