Ras-el-Hanuit
- Keleties fűszerkeverék a javából
Észak-Afrikából származó 30 vagy még több féle fűszert tartalmaz.
Itt is érvényes a mondás miszerint ahány ház annyi szokás, ugyanis millónyi változata van. A fűszerkereskedők természetesen mindig a saját maguk által kifundált keverék változatra esküsznek.
Arabul annyit tesz a ,,BOLT FŐNÖKE".


Háromféle Ras-el-Hanuit létezik
L'msagna és a
Monuza.
Ami viszont mindegyik ,,titkos" keverékben megtalálható:
kardamom, szegfűszeg, fahéj, őrölt paprika, koriander, köménymag, szerecsendió, bors és kurkuma.

Vannak olyan változatok is melyben speciális afrikai fűszerek találhatóak amik Európában egyáltalán nem vagy csak elvétve fordulnak elő.
tigrismogyoró, malagétabors, nősziromgyökér, barátcserje, kubébabors vagy szárított rózsabimbó.
Az összetevőket megszárítják majd összeőrlik.
Zöldséges, húsos raguk, levesek kíváló fűszere.
Használják bárányhúsokhoz, kuszkuszhoz is.
Enyhén édes ízű kellemesen csípős változata is van.

Ha nem kapunk a boltban saját magunk is készíthetünk Ras-el-Hanuitot csak annyit kell tenni hogy összekeverjük az otthoni fűszereket
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál őrölt kurkuma
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt kardamom
- 1 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál édes paprika
- 1 mokkáskanál őrölt bors
- 1 mokkáskanál őrölt cayenne bors (ízlés szerint)
- 1 mokkáskanál szárított rózsaszirom (opcionális)

Érdemes kipróbálni variálni kedvünkre!
