Ras-el-Hanuit

  • Keleties fűszerkeverék a javából

Észak-Afrikából származó 30 vagy még több féle fűszert tartalmaz.

Itt is érvényes a mondás miszerint ahány ház annyi szokás, ugyanis millónyi változata van. A fűszerkereskedők természetesen mindig a saját maguk által kifundált keverék változatra esküsznek.

Arabul annyit tesz a ,,BOLT FŐNÖKE".

Háromféle Ras-el-Hanuit létezik

Lamrouzia, 

L'msagna és a 

Monuza.  

Ami viszont mindegyik ,,titkos" keverékben megtalálható:

kardamom, szegfűszeg, fahéj, őrölt paprika, koriander, köménymag, szerecsendió, bors és kurkuma. 

Vannak olyan változatok is melyben speciális afrikai fűszerek találhatóak amik Európában egyáltalán nem vagy csak elvétve fordulnak elő.

Ilyenek például: 

tigrismogyoró, malagétabors, nősziromgyökér, barátcserje, kubébabors vagy szárított rózsabimbó.

Az összetevőket megszárítják majd összeőrlik.

Zöldséges, húsos raguk, levesek kíváló fűszere. 

Használják bárányhúsokhoz, kuszkuszhoz is. 

Enyhén édes ízű kellemesen csípős változata is van. 


Ha nem kapunk a boltban saját magunk is készíthetünk Ras-el-Hanuitot csak annyit kell tenni hogy összekeverjük az otthoni fűszereket

  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 1 teáskanál őrölt kurkuma
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt kardamom
  • 1 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál édes paprika
  • 1 mokkáskanál őrölt bors
  • 1 mokkáskanál őrölt cayenne bors (ízlés szerint)
  • 1 mokkáskanál szárított rózsaszirom (opcionális)
Elkészítés: Minden alkotóelemet alaposan összekeverek és felhasználom akár húsok fűszerezésére...


Érdemes kipróbálni variálni kedvünkre! 

Töltött Hokkaidó tök

A hozzávalói : 4 főre amiből egy adag 719 Kcal (ez négy fél tök lesz de akkora adag hogy azt a fél tököt is elfeleztük a párommal a leves után az is bőven elég volt...szóval aki férfiasabb adagot akar annak is bőven elég a fél hokkaidó tök)2 Hokkaidó tök kb. 400 grammosak, olívaolaj, 100 g parboleid rízs, 20 g tökmag, petrezselyemzöld, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, másfél teáskanál Ras-el-Hanuit fűszerkeverék, 500 g pulykadarált hús (természetesen ki amit szeret) 30 g zsemlemorzsa, 2 tojás só bors 300 ml joghurtAz elkészítése:A tököket kettévágtam magházukat eltávolítottam és az üregükkel felfelé sütőpapírral bélelt tepsibe tettem meglocsoltam 2 evőkanál olajjal és sütőben 220 fokon 30 percig sütöttem. A rízst rízsfőzőben megfőztem. A tökmagot egy serpenyőben olaj nélkül megpirítottam és hagytam kihűlni. A hagymákat megtisztítottam és felaprítottam majd egy serpenyőben olajon megdinszteltem. Megszórtam a Ras-el-Hanuit fűszerrel és a petrezselyemzölddel és kicsit még pároltam . Ehhez hozzáadtam a megfőtt rízst a darált húst a zsemlemorzsát a tojásokat és sóval borssal alaposan összekevertem. A megsűlt tököket kicsit kanállal a húsukat lenyomkodtam hogy legyen hely a tölteléknek. A húsmasszát beletöltöttem majd 200 fokon 30-35 percig sütöttem. Mikor kész lett a pirított tökmaggal joghurttal petrezselyemzölddel lehet tálalni. Valami mennyei étek!

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el